Dziś dla moich Czytelników aromatyczny krem z pomidorów. Świeże pomidory przesmażone z cebulą na maśle robią dodatkowy, niesamowity aromat nadając wyjątkowy smak daniu. Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem pomidorów z puszki i parmezanu. Pyszna! W sezonie letnim idealna będzie zupa ze świeżych, dużych i mięsistych pomidorów. Dodatkami sprawdzonymi będą tarty ser, np. grana padano, parmezan, dziugas lub mozzarella, śmietana, jogurt naturalny, oliwa i świeża bazylia.
Zupę krem z pomidorów przygotujecie:
- ze świeżych pomidorów,
- ze świeżych pomidorów z dodatkiem słodkich, małych koktajlowych,
- ze świeżych pomidorów i bulionu,
- z pomidorów z puszki, passaty czy przecieru,
- z połączenia świeżych pomidorów z tymi z puszki, passatą lub koncentratem,
- z pomidorów świeżych i/lub z puszki z dodatkiem włoszczyzny lub z dodatkiem samej marchwi/pietruszki,
- jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką.
Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą:
- ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella,
- śmietana lub śmietanka,
- gęsty jogurt naturalny,
- oliwa,
- wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper,
- z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi polanymi oliwą,
- z maślaną (lub nie) bagietką grillowaną lub chrupiącymi tostami,
- z pestkami dyni, orzechami i oliwą,
- z kuleczkami ptysiowymi,
- z domowymi grissini,
- z chipsami z warzyw,
- z chrupiącym, cieniutko pokrojonym boczkiem,
- z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi,
- znam takich co podadzą zupę krem z ryżem lub krótkim makaronem, które dodadzą zupie sytości, co kto woli 😉
Dodatki łączymy, np. podajemy krem z pomidorów ze śmietaną, bazylią i grzankami czosnkowymi z oliwą.
Zapraszam dziś na zupę krem z pomidorów, pyszną, rozgrzewającą, idealną propozycję na pierwsze danie, niezależnie od pory roku.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek oliwy
- czubata łyżka masła
- 6 pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 puszki pomidorów krojonych z puszki (3 x 400 g)
- sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka
- łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- dodatkowo do podania: śmietana i liście bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Pomidory myję i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem, przesmażam na nich cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję pokrojone świeże pomidory. Smażę kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam, dosypuję cukier puder. Zupę gotuję jeszcze chwilę do połączenia składników. Zupę dokładnie miksuję, dodaję 2 łyżki śmietany i tarty parmezan, mieszam.
Gotową zupę nalewam do talerzy, nakładam łyżeczkę śmietany i dekoruję świeżymi listkami bazylii.
Smacznego 🙂
Mniam! :)))
Pyszny krem! 🙂
Dziękuję:)
Pani Aniu, jak zawsze pełen profesjonalizm w opisie i smaczny przepis! Dobra robota:)
Pozdrawiam
Miło mi 🙂 dziękuję!
Bardzo przydatny wpis. Dziękuję jako młoda za każdą porade:)
Miło mi 🙂
zupy kremy są bardzo praktyczne a mogą być też treściwe, ja od zakupu robota, SAM COOK PSC-11, ciągle je robię, stoją parę dni w lodówce świeże