Krem z żółtych warzyw

Co jak co, ale dziś duża porcja zdrowia – warzywny krem, który podaję najczęściej jako pierwsze danie. Jeśli podam z kawałkami kurczaka, dużą ilością zieleniny – wystarcza na obiad, po lekkiej dokładce.

Lekko sycąca, zdrowa zupa udekorowana pestkami dyni. Podawajcie także z kleksem jogurtu, śmietany i natki.

Dziś zupa krem z żółtych warzyw (pomarańczowe też się załapały). Pyszna, domowa, lekka, zdrowa, szybka zupa krem na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej zupy dodać mleczko kokosowe, a warzywa przesmażyć na maśle, gotowe!

Składniki:

  • 1 żółta cukinia, zamiennie zielona
  • 1 marchew pomarańczowa
  • połowa opakowania mrożonej dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 żółte papryki
  • kukurydza z puszki lub mrożona 200 g
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie jak znajdziecie: marchew żółta
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • bulion warzywny
  • ziele angielskie – 3, liście laurowe – 2, sól, pieprz i papryka słodka i ostra do smaku, szczypta kminku mielonego lub imbiru
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa myję, obieram oprócz cukinii i papryki. Kroję w kostkę, przesmażam na oliwie. Do głębszego garnka wrzucam przesmażone aromatyczne warzywa, wlewam bulion – lekko ponad stan warzyw, lekko doprawiam, gotuję kilka chwil do miękkości warzyw, wyjmuję liście laurowe i miksuję na gładko. Doprawiam do smaku, w razie potrzeby dolewam bulion lub mleczko kokosowe.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.