Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami przygotujesz przez cały rok. To prosty i pyszny przepis na obiad wege lub kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarkami możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów.

Krokiety z pieczarkami


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 średnie jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • większa szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 45 g startego żółtego sera lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • opcja: szczypta mielonego lubczyku i ostrej papryki
  • łyżka masła

PANIERKA:

  • 1 duże jajko
  • do obtoczenia bułka tarta lub mielone siemię lniane

Dodatkowo: olej do smażenia krokietów

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję ciasto. W tym celu w misce ubijam rózgą kuchenną jajka z wodą, mlekiem i solą. Wsypuję mąkę, mieszam do połączenia, by nie było grudek. Odstawiam na 20 minut na bok.

W tym czasie myję i (opcja) obieram pieczarki. Drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki, smażę do odparowania płynu. Doprawiam do smaku.

Wsypuję tarty ser, mieszam, ściągam patelnię z palnika.

Naleśniki smażę na średniej patelni do naleśników posmarowanej delikatnie olejem. Smażę partiami cienkie naleśniki. Odkładam na bok.

Gdy lekko przestygną smaruję każdego farszem, zwijam w rulony, przesmażam na oleju. Odsączam na papierowym ręczniku, kroję na kawałki, podaję udekorowane natką.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Krokiety z pieczarkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.