Krokiety z pieczarkami przygotujesz przez cały rok. To prosty i pyszny przepis na obiad wege lub kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarkami możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów.
Krokiety z pieczarkami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 średnie jajka
- 1 i ½ szklanki mleka
- 1 i ½ szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- większa szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 45 g startego żółtego sera lub parmezanu
- sól, pieprz
- opcja: szczypta mielonego lubczyku i ostrej papryki
- łyżka masła
PANIERKA:
- 1 duże jajko
- do obtoczenia bułka tarta lub mielone siemię lniane
Dodatkowo: olej do smażenia krokietów
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowuję ciasto. W tym celu w misce ubijam rózgą kuchenną jajka z wodą, mlekiem i solą. Wsypuję mąkę, mieszam do połączenia, by nie było grudek. Odstawiam na 20 minut na bok.
W tym czasie myję i (opcja) obieram pieczarki. Drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki, smażę do odparowania płynu. Doprawiam do smaku.
Wsypuję tarty ser, mieszam, ściągam patelnię z palnika.
Naleśniki smażę na średniej patelni do naleśników posmarowanej delikatnie olejem. Smażę partiami cienkie naleśniki. Odkładam na bok.
Gdy lekko przestygną smaruję każdego farszem, zwijam w rulony, przesmażam na oleju. Odsączam na papierowym ręczniku, kroję na kawałki, podaję udekorowane natką.
Smacznego 😉
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/