Pyszne, aromatyczne i chrupiące ciasteczka maślane z dodatkiem wiórków kokosowych. Do takich ciastek mam słabość, dla mnie mini wypieki idealnie pasują do weekendowej, leniwej kawy 😉 W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, chrupiące, maślano-kokosowe, moje smaki! Polecam na każdy dzień 😉
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki wiórków kokosowych
- cukier do obtoczenia ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
W misce wymieszaj wszystkie składniki, dobrze połącz je ze sobą. Powstanie ciasto kruche. Rób z niego kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego.
W płaskim talerzu wsyp cukier i obtaczaj w nim powstałe kulki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz każdą kulkę. Piecz na średniej półce w programie góra-dół w 190 st. C przez ok. 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu stwardnieją.
Smacznego 😉