Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną

Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu.

Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:)

Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie.

Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi.

Pychota!

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej typ 450
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku.

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto.

Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek nadawaj im różne kształty. Moje były gwiazdkami, księżycami, kwiatkami.

Wciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę.

Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół).

Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną.

Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu.

Moja rada: Jeśli chcecie ciasteczka kakaowe dodajcie do ciasta łyżkę do półtorej kakao.

Smacznego!

2 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.