Ciasteczka, po które chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs 😉

Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 450 krupczatki
- 150 g miękkiego masła
- 150 g białego drobnego cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym)
- 1 jajko
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie
Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto.
Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje.
Możesz także podzielić ciasto i do drugiej części dodać kakao, tak by nabrały czekoladowego ciemniejszego koloru.
Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Mają mieć lekki ciepły kolor ciasta, zbyt ciemne są za bardzo dopieczone.
Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu.

Pyszne!;*
Domowe ciacha rządzą! ♡
Proste i rozwojowe, bo można dowolnie dekorować i wrzucać dodatki. I like it!♡♡
Pyszne robiłam w święta
Miło mi 🙂👍