Kruche ciasteczka

Ciasteczka, po które chętnie sięgamy, w pracy, w domu, przed tv. Proste w przygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs 😉

Kruche ciasteczka z rozmaitymi smakowitymi dodatkami 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 450 krupczatki
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g białego drobnego cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto.

Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje.

Możesz także podzielić ciasto i do drugiej części dodać kakao, tak by nabrały czekoladowego ciemniejszego koloru.

Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Mają mieć lekki ciepły kolor ciasta, zbyt ciemne są za bardzo dopieczone.

Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu.

Smacznego słodkiego, do porannej lub popołudniowej kawy szczególnie! 🙂

 

3 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.