Kruche ciastka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe cudownie pachną orzeźwiającą cytryną, obtoczone w cukrze pudrze i wyjątkowo kruche. Idealne do popołudniowej kawy lub kubka kakao dla dzieci. Sprawdzony przepis na kruche ciasteczka cytrynowe, które dodatkowo przed podaniem oprószysz cukrem pudrem lub polejesz polewą czekoladową.

SKŁADNIKI:

  • 170 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do obtoczenia 50 g cukru pudru

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Cytrynę dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem.
Do przygotowania ciastek używam jajek średniej wielkości.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładam miękkie masło pokrojone na kawałki, dodaję cukier oraz cukier z wanilią, skórkę otartą z cytryny. Wbijam całe jajko oraz dodaję 1 żółtko. Całość miksuję do połączenia.

Wlewam 3 łyżki soku z cytryny. Wsypuję mąkę, proszek do pieczenia oraz większą szczyptę soli. Chwilę miksuję, następnie ciasto wyrabiam łyżką do połączenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Do miseczki wsypuję 50 g cukru pudru.

Z ciasta formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczam każdą w cukrze pudrze, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczam. U mnie były to dość spore ciastka. Pamiętaj, że one jeszcze urosną podczas pieczenia, więc zachowaj odstępy.

Układałam i piekłam po 9-10 ciastek na blaszce.

Moje ciastka były spore i wyszło ich 19 sztuk. Po upieczeniu miały ok. 9-10 cm obwodu każde.

Tak przygotowane ciastka piecz 12-15 minut do ładnego, piaskowego koloru.

Gotowe i wystudzone posyp dodatkowo cukrem pudrem. Możesz delikatnie polać je polewą z gorzkiej czekolady.

Smacznego.

6 odpowiedzi do “Kruche ciastka cytrynowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.