Kruche ciastka

Kruche ciastka przygotowane z mąki tortowej z delikatną nutą waniliową, bardzo maślane rozpływające się wręcz w ustach. Takie są moje dzisiejsze ciasteczka. Częstuję ich ukochanych, razem cieszymy się weekendem.

Inne wersje? proszę bardzo: dodajcie dowolne bakalie, tarte orzechy, mak, 2 łyżki kakao, wiórki kokosowe, rozmaite aromaty zapachowe do ciast, cynamon lub przyprawę do piernika albo grzańca, bawcie się, wycinajcie kształty i pieczcie ciasteczka, którym nikt się nie oprze 😉

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej typ 450
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Mieszaj początkowo jeszcze mikserem, następnie ręką wyrób ciasto.

Włóż na około 8 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i odrywaj kulki, które wałkuj i lekko spłaszczaj. Za pomocą widelca nadaj im wzorzysty kształt. Rozkładaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy.

Kruche ciastka piecz na środkowej półce w temp. 180C przez około 15 minut bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Jak zauważysz, że się rumienią wyjmuj 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.