Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką

Bardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe!

Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto jest na blachę o wymiarach 33 x 20 cm, ja przygotowałam je w tortownicy 28 cm.

Smacznego, nie tylko w Dzień Matki! 😉

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny, ja jednak jej nie stosuję)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam do miski, dodałam zimne masło, posiekałam szybko nożem do momentu, w którym ciasto będzie przypominać kruszonkę.

Następnie dodałam żółtka, cukier i szybko zagniotłam ciasto, które potem podzieliłam na 2 części – jedną większą – około 60% i mniejszą 40%, każdą zawinęłam w folię spożywczą i zamroziłam. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Ja tak też zrobiłam, ciasto przygotowałam wieczorem, zamroziłam, rano dokończyłam.

Następnego dnia…

tortownicę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (te 60%), lekko przyklepałam dłonią, na końcu ciasto wyrównałam. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 190 C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika).
Podpiekłam ciasto na lekko złoty kolor, następnie odstawiłam na blat do wystudzenia.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g, u mnie z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania – 2 x 40 g budyniu waniliowego bez cukru, zamiennie także śmietankowy
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy

Nadzienie owocowe:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka
  • cukier puder do oprószenia

Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę i ułożyłam owoce, bez rozmrażania. Na wierzch starłam resztę ciasta (40%).

Piekłam ponownie całe ciasto w temp. 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wystudzone ciasto posypałam porządnie cukrem pudrem. Gotowe!

SMACZNEGO!

To pyszne kruche ciasto z budyniową pianką znalazłam tutaj 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.