KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Dziś wspaniały przepis na maślane, kruche ciasto z owocami. Idealne ciasto-baza do wszelakich owoców się nadaje, dziś padło na śliwki. Sprawdzą się także jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie truskawki, maliny, agrest, nawet te mrożone. Do ciasta możecie dodać ulubiony aromat, kilka łyżeczek wiórków kokosowych lub kakao. Będzie pysznie! Delikatne, kruche, cudnie maślane, w sam raz na weekend do kawy lub ot tak, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, domowego i niewyszukanego. Polecam wypiek jak nic 😉

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 450 g śliwek
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie jakby kruszonka, wtedy dodaj żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie umyj śliwki, przekrój na pół, wydrąż pestki i posiekaj śliwki na małe kawałki.

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Układam równomiernie śliwki i posypuję resztą ciasta.

Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję.

Smacznego 🙂


Przepis zmodyfikowany pochodzi z gazety Świat Kobiety, 09/2019.

2 odpowiedzi do “KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.