Wspaniała, jedna z moich ulubionych polskich zup, które przygotowuję kilka razy w roku. Zupa przygotowana na bazie warzyw, mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej i ziemniaków króluje zdecydowanie w mojej głowie. Kubki smakowe szaleją, mimo ciepłego klimatu za oknem wręcz gorąca zupa krupnik, aromatyczna i lekka jest teraz wszystkim czego potrzebuję 😉
Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)
Zapraszam do gotowania:)
Składniki:
- ok. 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej (drobnej)
- 2 ćwiartki z kurczaka, 3 skrzydełka
- 4-5 średniej wielkości ziemniaki
- 2 większe marchewki
- 2 pietruszki
- mały kawałek selera i pora
- 1 duża cebula
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek/kulek czarnego pieprzu
- pęczek natki pietruszki do zupy
- sól, lubczyk do smaku, opcjonalnie zamiast soli vegeta natur
- do podania: koper lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie wsypuję do garnka, dodaję umyte kawałki kurczaka oraz pęczek natki pietruszki. Zalewam wodą lekko ponad stan mięsa.
Zupę zagotowuję na nieco większym ogniu, zdejmuję szumowiny, a potem gotuję na lekkim ogniu pod przykryciem 40 minut.
Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam na kilku łyżkach oleju do zarumienienia.
Do zupy dodaję teraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, tartą na większych oczkach marchew i pietruszkę, mały kawałek selera i pora oraz przesmażoną cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Gotuję zupę 20 minut, wyjmuję natkę, przyprawiam do smaku.
Podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, natką pietruszki lub bez zieleniny.
Rada: Jeżeli następnego dnia zupa będzie dla Ciebie za gęsta to dolej do niej trochę wody.
SMACZNEGO 😉
Moja ulubiona rodzinna zupka🤩🤩