Krupnik

Wspaniała, jedna z moich ulubionych polskich zup, które przygotowuję kilka razy w roku. Zupa przygotowana na bazie warzyw, mięsa, z dodatkiem kaszy jęczmiennej i ziemniaków króluje zdecydowanie w mojej głowie. Kubki smakowe szaleją, mimo ciepłego klimatu za oknem wręcz gorąca zupa krupnik, aromatyczna i lekka jest teraz wszystkim czego potrzebuję 😉

Zapraszam do gotowania:)

Składniki:

  • ok. 3/4 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej (drobnej)
  • 2 ćwiartki z kurczaka, 3 skrzydełka
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 większe marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera i pora
  • 1 duża cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek/kulek czarnego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki do zupy
  • sól, lubczyk do smaku, opcjonalnie zamiast soli vegeta natur
  • do podania: koper lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie wsypuję do garnka, dodaję umyte kawałki kurczaka oraz pęczek natki pietruszki. Zalewam wodą lekko ponad stan mięsa.

Zupę zagotowuję na nieco większym ogniu, zdejmuję szumowiny, a potem gotuję na lekkim ogniu pod przykryciem 40 minut.

Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam na kilku łyżkach oleju do zarumienienia.

Do zupy dodaję teraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, tartą na większych oczkach marchew i pietruszkę, mały kawałek selera i pora oraz przesmażoną cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Gotuję zupę 20 minut, wyjmuję natkę, przyprawiam do smaku.

Podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, natką pietruszki lub bez zieleniny.

Rada: Jeżeli następnego dnia zupa będzie dla Ciebie za gęsta to dolej do niej trochę wody.

SMACZNEGO 😉

 

 

Jedna odpowiedź do “Krupnik”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.