Krupnik

Krupnik z kaszą jęczmienną na włoszczyźnie z kawałkami mięsa i świeżym koperkiem. W domu pięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 por, jasna część
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 seler
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety natur
  • świeży koperek posiekany do podania
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, skrzydełka myję. Marchew, selera i pietruszkę kroję w średniej wielkości kostkę.

Cebulę obieram, siekam drobno, przesmażam na łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.