KRUPNIK JAGLANY

W tę pogodę rozgrzewająca zupa jest w sam raz! Krupnik jaglany dziś w mojej kuchni powstał. Aromatyczny, gorący, sycący, z dokładką zaliczony. Krupnik na wywarze mięso-warzywnym z kaszą jaglaną. Tradycyjnie podaję z kaszą jęczmienną średnią. Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie, dlatego polecam ją o każdej porze roku czy dnia.

Krupnik jaglany

SKŁADNIKI:

  • 2 l wody
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/4 selera
  • łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
  • czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz
  • pęczek natki

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, mięso myję.

W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę, kawałek pora, posiekanego w kostkę selera, dodaję 2 liście, 3 kulki ziela, pęczek świeżej natki, zalewam 2 litrami wody. Dodaję vegetę, lubczyk i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Zagotowuję, po czym zmniejszam gaz.

Cebule obieram, jedną kroję na cztery i przesmażam na suchej patelni do lekko brązowego koloru lub opalam w piekarniku bądź pod płomieniem. Dodaję do zupy. Drugą drobno siekam. Obraną marchew trę na tarce o dużych oczkach.

Na łyżce masła i łyżce oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaję do zupy. Ziemniaki kroję w kostkę. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, wsypuję do zupy razem  z ziemniakami, gotuję wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby przyprawiam do smaku. Podaję z koperkiem.

SMACZNEGO 🙂

2 odpowiedzi na “KRUPNIK JAGLANY”

Skomentuj P. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *