W tę pogodę rozgrzewająca zupa jest w sam raz! Krupnik jaglany dziś w mojej kuchni powstał. Aromatyczny, gorący, sycący, z dokładką zaliczony. Krupnik na wywarze mięso-warzywnym z kaszą jaglaną. Tradycyjnie podaję z kaszą jęczmienną średnią. Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie, dlatego polecam ją o każdej porze roku czy dnia.
Krupnik jaglany
SKŁADNIKI:
- 2 l wody
- 3 podudzia z kurczaka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 4 średnie ziemniaki
- 1/4 selera
- łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
- czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz
- pęczek natki
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, mięso myję.
W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę, kawałek pora, posiekanego w kostkę selera, dodaję 2 liście, 3 kulki ziela, pęczek świeżej natki, zalewam 2 litrami wody. Dodaję vegetę, lubczyk i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Zagotowuję, po czym zmniejszam gaz.
Cebule obieram, jedną kroję na cztery i przesmażam na suchej patelni do lekko brązowego koloru lub opalam w piekarniku bądź pod płomieniem. Dodaję do zupy. Drugą drobno siekam. Obraną marchew trę na tarce o dużych oczkach.
Na łyżce masła i łyżce oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaję do zupy. Ziemniaki kroję w kostkę. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, wsypuję do zupy razem z ziemniakami, gotuję wszystko razem do miękkości. W razie potrzeby przyprawiam do smaku. Podaję z koperkiem.
SMACZNEGO 🙂
Uwielbiam ten krupnik! 🙂
😊😋