Krupnik z grzybami

Jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Krupnik mogłabym podawać i jeść codziennie. Dziś z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych pieczarek. Na wywarze mięsno-warzywnym. Pyszna, treściwa zupa, którą podaję o każdej porze roku. Jeśli nie macie suszonych grzybów możecie z nich zrezygnować dodając jedynie pieczarki. Moje dziecko zjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje po nich piękny aromat i smak. Polecam przepis na zupę krupnik z grzybami 🙂

SKŁADNIKI:

  • 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki)
  • włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera
  • 4 pieczarki
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej
  • 3 suszone grzyby uprzednio namoczone 15 minut w niewielkiej ilości wody, potem posiekane na kawałki (wodę z moczenia także możecie dodać do zupy)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka vegety natur
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz
  • 1,750 l bulionu lub wody
  • łyżka masła, może być klarowane
  • opcja: większa szczypta lubczyku

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myję, siekam w talarki i przesmażam na łyżce masła. Włoszczyznę obieram. Cebulę kroję na pół i opalam w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 10 minut. Można ją także połówkami przesmażyć na suchej patelni lub posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

Mięso myję, układam w garnku, zalewam bulionem lub wodą, dodaję włoszczyznę i kapustę, pęczek natki, kulki ziela i liście. Gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. W razie potrzeby zdejmuję szumowiny. W połowie gotowania dodaję posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję na średnim ogniu.

Gdy warzywa i mięso będą gotowe dodaję przesmażone pieczarki i suszone grzyby. Doprawiam do smaku. Chwilę gotuję i podaję. Zupę dekoruję na talerzu natką lub koperkiem.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.