Krupnik

Dobrze przyprawiony, z aromatyczną kaszą i mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • włoszczyzna:
  • 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula
  • 4-5 większych ziemniaków
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • świeża natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka włóż umyte mięso oraz oczyszczone i obrane warzywa. Zalej wodą, tak by lekko ponad przykryła mięso i warzywa, dodaj ziela i liście laurowe. Gotuj do wrzenia wody. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj kaszę i pokrojone w kostkę i obrane ziemniaki, przypraw do smaku wedle uznania.

Gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków, około 20 minut. Na koniec dopraw jogurtem naturalnym, udekoruj natką pietruszki.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.