Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa

Uwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć 😉 Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe, itp. No po prostu kruszonka jest wyśmienita! Chrupie w wypieku, a ja tę chrupkość bardzo lubię.

Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo 😉

Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak “chrzęści” w zębach czy nie… 🙂

Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom!

Kruszonka

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru, zwykłego lub brązowego

 

Kruszonka kokosowa

  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 2-4 łyżki mąki pszennej

 

Kruszonka migdałowa

Składniki:

  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki zmielonych migdałów

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć, tzn. wsypać suche składniki i dodać zimne pokrojone w kostkę masło, rozcierać w dłoni aż powstaną charakterystyczne grudki, grube okruchy.

Kruszonkę schładzaj w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie wysyp ją na ciasto lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia ok. 20 minut.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.