Kruszonka

Kruszonka wspaniale smakuje na cieście drożdżowym, kruchym, z owocami. Ciasto z kruszonką jest chrupiące, słodkie, maślane, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Świetne i proste w przygotowaniu są także kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe. W temacie kruszonki polecam przepyszne, domowe crumble z owocami, czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej.

Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom.

Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową.


Kruszonka tradycyjna

SKŁADNIKI:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru (może być brązowy lub zwykły, biały, drobny cukier)

Kruszonka kokosowa

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 2-4 łyżki mąki pszennej

Kruszonka migdałowa

SKŁADNIKI:

  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki zmielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania kruszonki wybieram zawsze mąkę pszenną uniwersalną. Masło mam wyjęte prosto z lodówki, które przed zmieszaniem z resztą składników kroję w kosteczkę.

Mieszam w misce wszystkie składniki.

Szybko zagniatam ciasto. Mają powstać grudki. Kruszonkę schładzam w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję ciasto.

Po tym czasie wysypuję ją na przygotowane ciasto/owoce lub po prostu na blachę z papierem do pieczenia. Pieczę do zarumienienia czyli około 20 minut. Taką zapiekaną kruszonką możesz posypać owocowe desery w pucharkach.

Możesz także gotową kruszonkę od razu wyłożyć na ciasto lub drożdżówki i piec zgodnie z przepisem. Tak robię najczęściej.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Kruszonka”

  1. Dobra maślana kruszonka to definitywnie najlepszy element ciast drożdżowych:) Migdałowa brzmi nieźle, muszę następnym razem wypróbować:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.