Kruszonka wspaniale smakuje na cieście drożdżowym, kruchym, z owocami. Ciasto z kruszonką jest chrupiące, słodkie, maślane, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Świetne i proste w przygotowaniu są także kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe. W temacie kruszonki polecam przepyszne, domowe crumble z owocami, czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej.
Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom.
Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową.
Kruszonka tradycyjna
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru (może być brązowy lub zwykły, biały, drobny cukier)
Kruszonka kokosowa
SKŁADNIKI:
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru
- 80 g masła
- 2-4 łyżki mąki pszennej
Kruszonka migdałowa
SKŁADNIKI:
- 80 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ szklanki zmielonych migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania kruszonki wybieram zawsze mąkę pszenną uniwersalną. Masło mam wyjęte prosto z lodówki, które przed zmieszaniem z resztą składników kroję w kosteczkę.
Mieszam w misce wszystkie składniki.
Szybko zagniatam ciasto. Mają powstać grudki. Kruszonkę schładzam w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję ciasto.
Po tym czasie wysypuję ją na przygotowane ciasto/owoce lub po prostu na blachę z papierem do pieczenia. Pieczę do zarumienienia czyli około 20 minut. Taką zapiekaną kruszonką możesz posypać owocowe desery w pucharkach.
Możesz także gotową kruszonkę od razu wyłożyć na ciasto lub drożdżówki i piec zgodnie z przepisem. Tak robię najczęściej.
Smacznego.
Dobra maślana kruszonka to definitywnie najlepszy element ciast drożdżowych:) Migdałowa brzmi nieźle, muszę następnym razem wypróbować:)
🙂👍