Kulki owsiane

Co tu dużo pisać, trzeba piec, studzić, jeść, zachwalać! 😉

Słodka i o wiele zdrowsza przekąska od innych gotowych słodkości ze sklepu, do tego pięknie się prezentuje. Kolejne ciasteczka i słodkości z serii wiesz co jesz. Dla mnie kulki idealne na szybką przekąskę, na stół, dla dzieciaków, polecam!

Kulki owsiane polecają się do kawy, na drugie śniadanie czy w ciągu dnia!

KULKI OWSIANE polecam, smakują, znikają, są pyszne!  ;))

Z przepisu wyszło mi 18 zdrowych, zgrabnych kulek owsianych, wielkości +/- orzecha włoskiego. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru brązowego, trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka migdałów, użyłam lekko rozgniecionych w dłoni płatków
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść, dodaj do niego płatki owsiane i 3 łyżki wiórków kokosowych, wymieszaj.
  2. Na suchej patelni podpraż migdały i orzechy, posiekaj.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki, zlepiaj w kulki – jeśli masa jest za sypka, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra, dosyp więcej wiórków lub płatków.
  4. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut, po upieczeniu – ostudź. Gotowe! 😉

Przepis pochodzi z książki A. Starmach “Pyszne 25“.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.