Pierś kurczaka z marchewką i kaszą gryczaną

Pierś kurczaka z marchewką i kaszą gryczaną to danie, które ostatnio za mną chodziło. Mięsny i ziołowy obiad – aromatyczny kurczak z marchewką, pieczarkami podane z kaszą gryczaną. Zdecydowanie moje smaki, jeśli chcecie zrezygnujcie z mięsa dodając posiekaną cukinię i paprykę. Danie można podawać z ryżem lub makaronem. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki mrożonej w kostce marchewki
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek
  • 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
  • parmezan lub inny twardy ser tarty
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pierś umyj, pokrój w kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Po chwili dodaj marchewkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki pokrojone w drobne plasterki, liście laurowe i ziela oraz szklankę wody. Duś kilka minut.

W osolonej wodzie ugotuj kaszę gryczaną. Mięso na patelni przypraw do smaku, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie.

Podawaj z kaszą, posyp parmezanem, udekoruj natką lub bazylią.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.