Pierś kurczaka z marchewką i kaszą gryczaną to danie, które ostatnio za mną chodziło. Mięsny i ziołowy obiad – aromatyczny kurczak z marchewką, pieczarkami podane z kaszą gryczaną. Zdecydowanie moje smaki, jeśli chcecie zrezygnujcie z mięsa dodając posiekaną cukinię i paprykę. Danie można podawać z ryżem lub makaronem. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 szklanki mrożonej w kostce marchewki
- 1 cebula
- 6 dużych pieczarek
- 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej
- szklanka wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek
- 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
- parmezan lub inny twardy ser tarty
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierś umyj, pokrój w kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Po chwili dodaj marchewkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki pokrojone w drobne plasterki, liście laurowe i ziela oraz szklankę wody. Duś kilka minut.
W osolonej wodzie ugotuj kaszę gryczaną. Mięso na patelni przypraw do smaku, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie.
Podawaj z kaszą, posyp parmezanem, udekoruj natką lub bazylią.
Smacznego 🙂