Kurczak w pomidorach z czerwoną fasolą i porem

Po jednogarnkowym daniu składającym się z udek kurczęcych i pieczonych warzyw przyszedł czas na kurczaka w sosie z aromatycznych pomidorów, cebulki przesmażonej na maśle i fasoli. Też jednogarnkowo danie. Pasuje do niego świeża bagietka,  bruschetty czosnkowe, makaron, różne rodzaje kasz bądź ryż.

Smacznego! 🙂

Składniki:

  • 6 udek kurczęcych lub pałki z kurczaka
  • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 3 suszone pomidory
  • 2 większe cebule pokrojoną w piórka
  • puszka czerwonej fasoli (będzie potrzebna wraz z sosem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • mały por posiekany w talarki
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • spora łyżka klarowanego masła
  • przyprawy do sosu: sól, pieprz, cząber, majeranek, oregano
  • przyprawy do kurczaka: pieprz, vegeta natur, majeranek, ostra papryka, przyprawa do kurczaka

Jak przygotować?

  • na maśle podsmażamy dobrze przyprawione mięso (jeśli macie udka zacznijcie smażenie od skóry)
  • w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, przesmażamy na niej cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i suszonymi pomidorami (takie z zalewy w oleju), gdy będą miękkie dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i pomidory, dusimy do miękkości pomidorów – mają się lekko rozlecieć
  • po tym czasie dodajemy fasolę z puszki wraz z sosem, doprawiamy do smaku i dodajemy usmażone kurczaki
  • na koniec wrzucamy pora, smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.