Kurczak w śmietanie

Kawałki kurczaka od zawsze lubiłam serwować na obiad. Są prostym, smacznym daniem, do którego łatwo dobrać dodatki. Większość sałat, surówek pasuje do drobiu, więc problemu nie ma, jednak trudno się zdecydować 😉

Kurczak w śmietanie to danie, które w pysznym sosie zachwyci każdego, uwierzcie mi 😉

Dziś u mnie kawałki kurczaka duszone z cebulą i przyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie 😉

Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem.

Kurczak w śmietanie

Składniki:

  • ok. 10 podudzi, ud z kurczaka
  • 400 ml słodkiej śmietany 30% (zamiennie 36%, serek mascarpone, śmietana 18%)
  • 3 nieduże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Mięso myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem.

Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i szklę na 3 łyżkach oleju.

W głębszym talerzu mieszam mąkę z przyprawami (przypraw po około płaskiej łyżce). Taką mieszanką obsypuję kurczaka.

Na głębszej patelni roztapiam masło, smażę kurczaka od strony skóry. Gdy się przyrumieni przewracam na drugą stronę. Smażę około 10 minut, po czym dodaję cebulę i śmietankę.

Duszę kilka minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku, mój kurczak w śmietanie gotowy 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.