To kolejne z uniwersalnych dań na obiad. Posiekane, soczyste i aromatyczne kawałki piersi kurczaka smażone z pomidorami świeżymi, cebulą i czosnkiem, doprawione i podane w sosie mascarpone. Idealne danie do makaronu, ryżu lub kasz. Zapach duszonych pomidorów, aromatycznego mięsa, kolendry i parmezanu zaprasza bezpowrotnie na porządną celebrację chwil;) Do potrawy na patelni możecie dodać kukurydzę lub groszek, posiekaną cukinię, pomidorki koktajlowe lub tartą marchew, będzie pysznie! Kurczak w sosie mascarpone polecam z tartym parmezanem i świeżymi, posiekanymi ziołami.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 pomidory
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie serka mascarpone
- sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kolendra mielona
- do podania: tarty parmezan i świeże zioła, np. natka, koper, bazylia, kolendra
- oliwa
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, oczyszczam z błon, kroję na niezbyt dużą/małą kostkę. Obtaczam w przyprawach i 4 łyżkach oleju. Tak przygotowane mięso odstawiam na całą noc do lodówki lub kilka godzin (w zależności od czasu).
Następnego dnia na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po chwili wrzucam zamarynowane mięso. Smażę kilka minut, mieszam, doprawiam. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam do połączenia. Smażę jeszcze 2-3 minuty często mieszając, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Kurczak w sosie mascarpone gotowy! Podaję z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą.
Danie na talerzu posypuję tartym parmezanem, dekoruję posiekanymi świeżymi ziołami.
Smacznego 😉
Pysznie tu:)
Dziękuję bardzo 😊