KURCZAK W SOSIE MASCARPONE

To kolejne z uniwersalnych dań na obiad. Posiekane, soczyste i aromatyczne kawałki piersi kurczaka smażone z pomidorami świeżymi, cebulą i czosnkiem, doprawione i podane w sosie mascarpone. Idealne danie do makaronu, ryżu lub kasz. Zapach duszonych pomidorów, aromatycznego mięsa, kolendry i parmezanu zaprasza bezpowrotnie na porządną celebrację chwil;) Do potrawy na patelni możecie dodać kukurydzę lub groszek, posiekaną cukinię, pomidorki koktajlowe lub tartą marchew, będzie pysznie! Kurczak w sosie mascarpone polecam z tartym parmezanem i świeżymi, posiekanymi ziołami.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 pomidory
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie serka mascarpone
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kolendra mielona
  • do podania: tarty parmezan i świeże zioła, np. natka, koper, bazylia, kolendra
  • oliwa
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, oczyszczam z błon, kroję na niezbyt dużą/małą kostkę. Obtaczam w przyprawach i 4 łyżkach oleju. Tak przygotowane mięso odstawiam na całą noc do lodówki lub kilka godzin (w zależności od czasu).

Następnego dnia na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i suszone pomidory. Dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po chwili wrzucam zamarynowane mięso. Smażę kilka minut, mieszam, doprawiam. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam do połączenia. Smażę jeszcze 2-3 minuty często mieszając, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Kurczak w sosie mascarpone gotowy! Podaję z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą.

Danie na talerzu posypuję tartym parmezanem, dekoruję posiekanymi świeżymi ziołami.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “KURCZAK W SOSIE MASCARPONE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.