Kurczak z marchewką i brązowym ryżem

Kurczak z marchewką i brązowym ryżem – podany z parmezanem i świeżą rukolą. Dodatkowymi aromatami są pieczarki i zioła, które idealnie podkreślają smak delikatnego mięsa i ryżu. Obiad wspaniały 🙂

Składniki:

  • szklanka brązowego ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 suszone pomidory
  • szczypta gałki muszkatołowej do ryżu
  • szczypta brązowego cukru do marchewki (może być biały jak nie macie brązowego)
  • pół łyżki klarowanego masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • parmezan do posypania
  • świeża rukola do posypania dania
  • vegeta natur, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, czosnek

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębszej patelni, dodaj mięso. Gdy lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w piórka cebulę, w plasterki pieczarki oraz pokrojone w kostkę 2 suszone pomidory. Duś pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie przypraw przyprawami do mięsa wspomnianymi w składnikach. Duś na małym ogniu pod przykryciem do połączenia się wszystkich składników. Gdy będzie gotowe dodaj na koniec około pół szklanki wody.
  2. W międzyczasie do osolonego wrzątku wrzuć brązowy ryż z odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj do miękkości wg uznania.
  3. W rondelku rozgrzej klarowane masło z czterema łyżkami wody, zagotuj 2 szklanki marchewki.
  4. Gdy będzie miękka dopraw szczyptą brązowego cukru.
  5. Na talerzu ułóż ryż, marchewkę, mięso, posyp świeżą rukolą oraz startym świeżo parmezanem lub grana padano. Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.