Kurczak z marchewką i brązowym ryżem – podany z parmezanem i świeżą rukolą. Dodatkowymi aromatami są pieczarki i zioła, które idealnie podkreślają smak delikatnego mięsa i ryżu. Obiad wspaniały 🙂
Składniki:
- szklanka brązowego ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
- 8 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 suszone pomidory
- szczypta gałki muszkatołowej do ryżu
- szczypta brązowego cukru do marchewki (może być biały jak nie macie brązowego)
- pół łyżki klarowanego masła
- łyżka oliwy z oliwek
- parmezan do posypania
- świeża rukola do posypania dania
- vegeta natur, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, czosnek
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębszej patelni, dodaj mięso. Gdy lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w piórka cebulę, w plasterki pieczarki oraz pokrojone w kostkę 2 suszone pomidory. Duś pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie przypraw przyprawami do mięsa wspomnianymi w składnikach. Duś na małym ogniu pod przykryciem do połączenia się wszystkich składników. Gdy będzie gotowe dodaj na koniec około pół szklanki wody.
- W międzyczasie do osolonego wrzątku wrzuć brązowy ryż z odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj do miękkości wg uznania.
- W rondelku rozgrzej klarowane masło z czterema łyżkami wody, zagotuj 2 szklanki marchewki.
- Gdy będzie miękka dopraw szczyptą brązowego cukru.
- Na talerzu ułóż ryż, marchewkę, mięso, posyp świeżą rukolą oraz startym świeżo parmezanem lub grana padano. Smacznego:)