Kurczak z marchewką i ryżem na mleczku kokosowym

Piersi z kurczaka zamarynowane, podduszone na maśle klarowanym, pachnące ziołami i bardzo aromatyczną mieszanką curry. Jedne z moich ulubionych dań z kurczakiem i ryżem z dodatkiem mleczka kokosowego, pełne przypraw.

Pyszne danie z kurczakiem, dziś u mnie, aromatyczne, takie jakie lubimy, podaję ze świeżo skrojonym koperkiem lub natką.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • spora garść mrożonego groszku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano
  • masło klarowane
  • do podania ryż, tarty ser i natka

Przygotowanie:

Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.

Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach.

Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam.

Danie podaję z ryżem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.