Piersi z kurczaka zamarynowane, podduszone na maśle klarowanym, pachnące ziołami i bardzo aromatyczną mieszanką curry. Jedne z moich ulubionych dań z kurczakiem i ryżem z dodatkiem mleczka kokosowego, pełne przypraw.
Pyszne danie z kurczakiem, dziś u mnie, aromatyczne, takie jakie lubimy, podaję ze świeżo skrojonym koperkiem lub natką.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- spora garść mrożonego groszku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano
- masło klarowane
- do podania ryż, tarty ser i natka
Przygotowanie:
Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.
Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach.
Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam.
Danie podaję z ryżem.