Kurczak z warzywami i kaszą gryczaną

Kasza świetnie spełnia swoją rolę w daniu. Idealnie komponuje się z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka.

Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia – nic nie traci na smaku.

Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:)

Życzę smacznego!

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 średni pomidor
  • duża garść mrożonej żółtej fasoli
  • 1 mała cebula
  • około szklanki (250 ml od herbaty) kaszy gryczanej
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: vegeta natur, lubczyk, świeżo zmielony pieprz, przyprawa kebab-gyros
  • do posypania: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, rukola – do woli
  • opcjonalnie: tarty parmezan, bursztyn

Sposób przygotowania:

  • pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w średnią kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek,
  • na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem,
  • kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Kurczak z warzywami i kaszą gryczaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *