Kasza świetnie spełnia swoją rolę w daniu. Idealnie komponuje się z warzywami i soczystym mięsem z kurczaka.
Takie danie przygotowuje się szybko, można przyrządzić więcej i odgrzać następnego dnia – nic nie traci na smaku.
Z jednego dania kilka pomysłów? No pewnie! Kurczaka możecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:)
Życzę smacznego!
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1 średni pomidor
- duża garść mrożonej żółtej fasoli
- 1 mała cebula
- około szklanki (250 ml od herbaty) kaszy gryczanej
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: vegeta natur, lubczyk, świeżo zmielony pieprz, przyprawa kebab-gyros
- do posypania: natka pietruszki, koperek, szczypiorek, rukola – do woli
- opcjonalnie: tarty parmezan, bursztyn
Sposób przygotowania:
- pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w średnią kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek,
- na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem,
- kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu – zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką.
Smacznego 🙂
Smaczne danie, rodzince smakowało. Zostanie u nas w menu 😉