Kurczak z warzywami i ryżem

No to siup! Dziś w roli głównej piersi kurczaka z cukinią i papryką oraz biały ryż. Danie, które uwielbiam! Jest na nie tyle możliwości, połączeń smaków i wyboru dodatków: od wszelakich warzyw począwszy a na przyprawach skończywszy. Ja uwielbiam aromatyczne mięso, więc przypraw tu nie brakuje 😉 To wdzięczne danie mięsne, które można jadać od rana do wieczora 😉 Jeśli chcecie ostrzejszą wersję śmiało dodajcie posiekaną ostrą papryczkę. Jeśli do mięsa i warzyw dodamy pastę curry i mleczko kokosowe powstanie aromatyczny kurczak curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • przyprawy: czosnek mielony, przyprawa do drobiu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz lubczyk
  • oliwa
  • do podania: 3/4 szklanki sypkiego ryżu, posiekana natka pietruszki i tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myję, oczyszczam z błon, kroję na małe kawałeczki.

Cebulę siekam w cienkie piórka, cukinię w talarki i na cztery, paprykę w kostkę.

Na oliwie przesmażam cebulę, lekko solę i pieprzę. Gdy się zeszkli dodaję paprykę, chwilę smażę często mieszając. Następnie dodaję cukinię, mieszam i przykrywam warzywa aż się lekko podduszą.

Na innej patelni na niewielkiej ilości oliwy przesmażam kurczaka, przyprawiam przyprawą do drobiu, czosnkiem, lubczykiem i obiema paprykami, mieszam. Gdy mięso będzie gotowe dodaję je do warzyw na patelni (a na patelnię, na której smażyło się mięso wlewam odrobinę wody, by wypłukać patelnię, wlewam cały smak do warzyw). Mieszam danie, w razie potrzeby przyprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem, dekoruję natką i posypuję tartym parmezanem.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.