KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM

Soczyste kawałki piersi kurczaka podane w sosie z warzywami wszelakimi to zawsze świetna propozycja dania obiadowego na kilka dni lub lunch-box. Obiad dobrze doprawiony lub z dodatkiem papryczki chili i świeżych ziół smakuje zawsze. W dodatku, możecie dodać ulubione warzywa (świeże, mrożone lub konserwowe), zmieniać ich proporcje, a zamiast jogurtu dodać serek mascarpone lub słodką śmietankę, np. 30%. Gotowy obiad na talerzu posypuję świeżą, posiekaną natką, koperkiem, bazylią lub – jak dziś – rzeżuchą. Można także dodać tarty ser. Polecam kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym z ziołami i serem.

Kurczak z warzywami i kukurydzą w sosie jogurtowym podany z makaronem lub ryżem


SKŁADNIKI:

  • 7 łyżek oliwy + 2 łyżki
  • 1 marchewka
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 400 g puszki kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • oregano, sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka
  • do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane zioła, np. natka, bazylia, kolendra, rzeżucha oraz – opcja – tarty ser, np. parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Na 7 łyżkach oliwy podsmażam posiekane czosnek, cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję obraną i posiekaną na półksiężyce marchewkę.

Gdy marchewka będzie al dente dodaję posiekaną paprykę.

Smażę warzywa do miękkości. Dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę oraz jogurt naturalny.

W tym czasie w małym garnuszku rozgrzewam 2 łyżki oliwy i przesmażam na niej posiekaną w kostkę pierś kurczaka. Przyprawiam ją. Dodaję do warzyw na patelni, mieszam, smażę jeszcze chwilę do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym podaję najczęściej z makaronem lub ryżem z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół i tartego sera.

Smacznego 🙂

 

6 odpowiedzi do “KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.