KURKUMA – ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI

Kurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami.

Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność i zmniejsza obrzęki stawów.

Kurkuma jest gorzka i ogrzewająca.

Jest stosowana w celu poprawienia trawienia, odciążenia wątroby, rozpuszczania kamieni żółciowych, zwiększania elastyczności więzadeł i uśmierzania bólów menstruacyjnych. Aby jednak była skuteczna powinna być dobrej jakości, bez zbędnych dodatków.

W kuchni używam jej najczęściej do zabarwiania białego ryżu, potraw z kurczaka, czy ryb.

Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu – wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu – jednej z najdroższych przypraw świata. Warto wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100.

Jak przyprawiać potrawy kurkumą? Od 1/8 do 1/4 łyżeczki wystarczy na 4 porcje np. zupy, mięsa czy makaronu.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.