Lane kluski

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w rosole, lekkiej zupie warzywnej oraz mleku. Pamiętam rosół podawany w wakacje w altanie ogrodowej z lanymi kluskami i dużą ilością kopru, smakował wyjątkowo dobrze. Siedzieliśmy, planowaliśmy, jedliśmy czekając leniwie na domowe ciasto z letnimi owocami, pyszne wspomnienia!

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 4,5 szklanki rosołu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

W misce roztrzepuję rózgą kuchenną jajka, solę i pieprzę. Wsypuję mąkę, mieszam rózgą do połączenia tak, by nie było grudek. Ciasto jest nieco gęstsze niż na naleśniki.

Ciasto wlewam cienką strużką na gorący rosół po całej powierzchni, na końcu lekko mieszam łyżką. Zupę podaję z koprem i dodatkami.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Lane kluski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.