Langosze

Węgierski langosz to placek przygotowany na drożdżach. Prosty przepis, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka, papryka, z sosem pomidorowym czy pastą paprykową. Patelnia tytanowa sprawdziła się tu idealnie 😉

Węgierskie langosze

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 330 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
  • łyżka cukru
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia

Do podania: śmietana/ketchup/sos pomidorowy i tarty ser.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

W szklanej misce połącz ze sobą pokruszone, świeże drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam umieścić miskę z zaczynem. Piekarnik wyłącz.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć na gładkie puree.

Gdy zaczyn wyrośnie, w większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz.

Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku.

Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem.

Smacznego 😉

5 odpowiedzi na “Langosze”

  1. Wow! Muszą być przepyszne. Uwielbiam wszystko co z ziemniakami związane. Nigdy nie jadłam. Muszę zrobić.
    Pozdrawiam:)

Skomentuj Teresa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *