Węgierski langosz to placek przygotowany na drożdżach. Prosty przepis, który wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka, papryka, z sosem pomidorowym czy pastą paprykową. Patelnia tytanowa sprawdziła się tu idealnie 😉
Węgierskie langosze
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
- 330 g ugotowanych ziemniaków
- 30 g świeżych drożdży
- 1 i ½ szklanki mleka
- 4 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
- łyżka cukru
- większa szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania: śmietana/ketchup/sos pomidorowy i tarty ser.
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
W szklanej misce połącz ze sobą pokruszone, świeże drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam umieścić miskę z zaczynem. Piekarnik wyłącz.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć na gładkie puree.
Gdy zaczyn wyrośnie, w większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku.
Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem.
Smacznego 😉
Wow! Muszą być przepyszne. Uwielbiam wszystko co z ziemniakami związane. Nigdy nie jadłam. Muszę zrobić.
Pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂 zachęcam do wypróbowania przepisu 😉
Najlepsze jakie jadłam! Przepyszne i baaardzo syte.
Bardzo fajny przepis. Ja robię bez ziemniaków.
Niedługo pojawi się także przepis bez ziemniaków, też lubię:)