Łatwe ciasto bez jajek

Dziś mega szybkie ciasto – bez miksera, na jedną keksówkę. Takie w sam raz na weekend, zawsze ktoś może wpaść… 😉

Lubię takie rozwiązania, bo do ciasta można wrzucić bakalie, tarte orzechy, ulubione aromaty, przełożyć kremem, zrezygnować z kakao, sypnąć maku.

Polecam lukrowanie, polewanie czekoladą, obsypywanie wiórkami, tartymi orzechami, proszę bardzo. Ciasto łatwe, szybkie, smaczne.

Łatwe ciasto bez jajek poleca się do kawy! 🙂

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 3 spore łyżki dżemu jagodowego, zamiennie powidła
  • 3 łyżki drobnego cukru białego
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką. Mokre składniki miksuję w oddzielnej misce.
  2. Następnie łączę ze sobą suche i mokre składniki.
  3. Wylewam ciasto do keksówki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Patent na łatwe formowanie papieru do formy – weź papier przeznaczony do wyłożenia formy do pieczenia, zgnieć go porządnie w kulę, następnie rozprostuj i wyłóż formę – papier jest bardziej elastyczny i łatwiej nim manewrować, zobaczysz 😉
  5. Łatwe ciasto bez jajek piekę ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Jedna odpowiedź do “Łatwe ciasto bez jajek”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.