Łatwe ciasto z owocami

Najlepsze, szybkie, smaczne, domowe, tak usłyszałam. Proste ciasto z owocami, bez miksera to coś co ostatnimi czasy bardzo polubiłam. Z owocami sezonowymi: malinami i truskawkami, na jogurcie i oleju – świetnie smakuje. Podane ze śmietanką, udekorowane owocami jest pyszne i już! Polecam do popołudniowej kawy;) Każdemu smakuje, każdemu wyjdzie, jest banalne w przygotowaniu, zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • 200 g truskawek
  • do dekoracji: ubita śmietanka, polewa czekoladowa jasna lub ciemna, lukier, cukier puder, owoce

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.

Wymiary blaszki: 24 x 28 cm. Można je upiec także w większej keksówce.
Ciasto na 12 porcji, 1 porcja ciasta wynosi 283 kcal. Przygotowanie plus pieczenie to łącznie 60 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myję, oczyszczam, kroję na 6 kawałków.

W misce mieszam rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam dokładnie. Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma). Wlewam połowę ciasta, na nie układam owoce i przykrywam resztą ciasta, wyrównuję.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto wykładam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 50 minut.

Podaję udekorowane i wystudzone. SMACZNEGO 😉

Źródło: Poradnik domowy, nr 9, sierpień 2019.

 

Jedna odpowiedź do “Łatwe ciasto z owocami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.