Najlepsze, szybkie, smaczne, domowe, tak usłyszałam. Proste ciasto z owocami, bez miksera to coś co ostatnimi czasy bardzo polubiłam. Z owocami sezonowymi: malinami i truskawkami, na jogurcie i oleju – świetnie smakuje. Podane ze śmietanką, udekorowane owocami jest pyszne i już! Polecam do popołudniowej kawy;) Każdemu smakuje, każdemu wyjdzie, jest banalne w przygotowaniu, zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g malin
- 200 g truskawek
- do dekoracji: ubita śmietanka, polewa czekoladowa jasna lub ciemna, lukier, cukier puder, owoce
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Wymiary blaszki: 24 x 28 cm. Można je upiec także w większej keksówce.
Ciasto na 12 porcji, 1 porcja ciasta wynosi 283 kcal. Przygotowanie plus pieczenie to łącznie 60 minut.
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myję, oczyszczam, kroję na 6 kawałków.
W misce mieszam rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam dokładnie. Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma). Wlewam połowę ciasta, na nie układam owoce i przykrywam resztą ciasta, wyrównuję.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto wykładam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 50 minut.
Podaję udekorowane i wystudzone. SMACZNEGO 😉
Źródło: Poradnik domowy, nr 9, sierpień 2019.
Pyszne!! ❤❤❤