Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem

Pożywne danie z dodatkiem wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku i kiełbasy w aromatycznych ziołach i lubczyku.

 

Danie jest zdrowe i pożywne – ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte – kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku, nawet kiełbasy. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni z cebulką nadaje daniu wyjątkowy smak i zapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo:) Nic tylko zabierać się do gotowania!;)

Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje maślanego aromatu.

I jeszcze jedno na temat zachwytu tego dania: odgrzewane każdego dnia smakuje jeszcze lepiej. Ja zawsze sięgam po większy gar, co za tym idzie przygotowuję większą ilość, możemy się nimi cieszyć z rodziną przez najbliższe dni.

Takie leczo polecam jeść same lub z dodatkiem bagietki z pieca z masełkiem. My to danie jemy w domu (dosłownie) o każdej porze dnia:)

Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu.

Składniki:

  • 690 g passaty
  • 250 g dobrej jakościowo kiełbasy
  • 180 g boczku pokrojonego w kostkę
  • puszka 400 g zielonego groszku konserwowego – użyłam firmy Jamar
  • puszka 400 g białej fasolki konserwowej – także Jamar
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 1 żółtka papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra, czosnek, łyżeczka vegety natur
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

KROK 1.

Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa czy warzyw od razu zaczynają działać nadając ziołowego zapachu. W razie potrzeby dodaj łyżkę / dwie oleju. Smaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, tak by składniki zmiękły.

KROK 2:

Warzywa umyj, pokrój w średnią kostkę. Przesmaż na maśle klarowanym przez około 10-12 minut z dodatkiem pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem.

KROK 3:

W głębszym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, przesmaż czosnek posiekany w kostkę. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą z patelni z kroku 1:) razem z powstałym sosem. Dodaj liście laurowe i ziele. Następnie dodaj passatę (do butelki po passacie wlej około szklanki wody, wypłucz i ponownie wlej zawartość z butelki do garnka, nic się nie może zmarnować:), dodaj puszkę zielonego groszku oraz fasolę razem z sosami. Ja użyłam konserwowych warzyw polskiej firmy Jamar. Wyśmienite, do tego skład bez zbędnych składników. Zawierają tylko to co potrzebne: wybrane warzywo, wodę i sól. Delikatne, smaczne i warzywne:)

Poniżej zdjęcie produktów – polecam!:)

Firma produkuje rozmaite przetwory warzywne, owocowe, ketchupy, octy. Mają wiele do zaoferowania i z pewnością nie raz w swojej kuchni użyję ich produktów:)

KROK 4:

Połącz warzywa z patelni z leczo znajdującym się w garnku, dodaj całe oliwki (jeśli chcesz możesz je przekroić na pół). Mieszaj, dopraw do smaku, dolej szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

 

Smacznego 🙂

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.