LECZO Z CIECIERZYCĄ

Rozmaite leczo warzywne to zawsze udany obiad na kilka dni. Jak bigos – im starsze danie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:)

SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 240 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 360 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory kroję w kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy.

W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem i papryką. Gdy cebula się zeszkli (uważam, by czosnek się nie przypalił) dodaję pomidory i cukinie. Mieszam, gotuję około 15-20 minut w międzyczasie przyprawiam, dodaję koncentrat i ciecierzycę. Gotuję jeszcze kilka minut do połączenia smaków.

Podaję z mixem świeżej natki+kolendy, posypuję tartym serem. Jako dodatek wybieram ryż, kaszę gryczaną lub dowolny krótki makaron.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.