LECZO Z BIAŁĄ FASOLĄ

Dużo warzyw i dużo ziół. Wszystko razem duszone w sosie pomidorowym. Danie podaję najczęściej z natką, koperkiem lub posiekaną rukolą. Gdy mamy ochotę na bardziej sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie!

Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa.

Do warzyw dodałam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 6 pomidorów
  • szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej
  • szklanka mrożonej kukurydzy
  • 2 żółte papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka fasoli białej Jamar
  • duża butelka passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek + masło
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra
  • opcjonalnie: łyżka tabasco lub ostrej posiekanej papryczki

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, obieram cebulę i czosnek.

Warzywa kroję w niezbyt małą kostkę. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości.

W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam.

Duszę do miękkości, ewentualnie przyprawiam jeszcze do smaku, dodaję tabasco wg uznania.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.