LECZO Z CUKINII, PIECZAREK I PAPRYK

Leczo z cukinii, pieczarek i papryk podane z tartym serem i posiekaną świeżą natką to jedno z moich ulubionych dań zwiastujących wiosnę. I te kolory na talerzu! Leczo warzywne smakuje świetnie z bagietką, grzankami lub tostami na ciepło. Można podać je także z ryżem, kaszą lub makaronem, dodać papryczkę chili, doprawić świeżo zmieloną kolendrą, będzie pysznie! Polecam przepis na zdrowe i pyszne danie wege, które sprawdzi się jako obiad na kilka dni.

SKŁADNIKI:

  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 spore cukinie
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • do podania: grana padano i natka

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, cebulę i czosnek obieram. Wszystkie warzywa siekam w kostkę.

Na oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem. Po ok. 2 minutach smażenia dodaję paprykę.

W średnim garnku smażę (także na niewielkiej ilości oliwy) posiekaną cukinię, gdy lekko zmięknie dodaję pieczarki.

Po 5 minutach dodaję koncentrat pomidorowy i wodę, paprykę z cebulą z patelni, przyprawiam, mieszam i krótko smażę kilka minut do połączenia smaków.

Podaję z serem i natką. Smacznego 🙂

7 odpowiedzi do “LECZO Z CUKINII, PIECZAREK I PAPRYK”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.