Leczo z cukinii, pieczarek i papryk podane z tartym serem i posiekaną świeżą natką to jedno z moich ulubionych dań zwiastujących wiosnę. I te kolory na talerzu! Leczo warzywne smakuje świetnie z bagietką, grzankami lub tostami na ciepło. Można podać je także z ryżem, kaszą lub makaronem, dodać papryczkę chili, doprawić świeżo zmieloną kolendrą, będzie pysznie! Polecam przepis na zdrowe i pyszne danie wege, które sprawdzi się jako obiad na kilka dni.
SKŁADNIKI:
- oliwa z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 spore cukinie
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml wody
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- do podania: grana padano i natka
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, cebulę i czosnek obieram. Wszystkie warzywa siekam w kostkę.
Na oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem. Po ok. 2 minutach smażenia dodaję paprykę.
W średnim garnku smażę (także na niewielkiej ilości oliwy) posiekaną cukinię, gdy lekko zmięknie dodaję pieczarki.
Po 5 minutach dodaję koncentrat pomidorowy i wodę, paprykę z cebulą z patelni, przyprawiam, mieszam i krótko smażę kilka minut do połączenia smaków.
Podaję z serem i natką. Smacznego 🙂
Smaczne danie obiadowe 😊 lubię takie połączenia.
Dziękuję i polecam 🙂
Piękne i zachęcające zdjęcie!
Dziękuję;)
Baaardzo podoba mi się ten przepis 😊
Polecam 🙂
Wygląda przepysznie