Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą to wyjątkowe jednogarnkowe danie warzywno-mięsne, które podasz przez cały rok. Pyszny obiad na bazie papryk z dodatkiem pomidorów i kiełbasy. To jeden z lepszych i sytych obiadów do pajdy chleba lub grzanek. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą.

Leczo z kiełbasą


SKŁADNIKI:

  • 450 g kiełbasy
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 2 żółte papryki
  • 5 niedużych cebul
  • 6 pomidorów
  • słoiczek przecieru pomidorowego – 190 g
  • słodka i ostra papryka, sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju lub 2 łyżeczki smalcu

PRZYGOTOWANIE:

Leczo z kiełbasą zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Warzywa (oprócz cebuli) myję pod bieżącą wodą.

Cebulę obieram i drobno siekam w kostkę. Jeśli lubisz, możesz dodać do leczo 3 ząbki czosnku. Pokrój je wtedy w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę i dodaj podczas smażenia cebuli.

Kiełbasę pokrój w talarki.

Cukinię, pomidory i paprykę pokrój w kostkę.

Na 4 łyżkach oleju (lub 2 łyżeczkach smalcu) przesmaż przez 15 minut cebulę wraz z kiełbasą. Jeśli używasz, dodaj czosnku.

Kiełbasę z cebulą możesz przesmażyć na patelni, następnie przełożyć je do większego garnka lub od razu możesz usmażyć je w głębszym garnku.

Dodaj wtedy resztę warzyw oraz przyprawy, dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego. Duś na średnim ogniu przez 20 minut do połączenia się składników. Jeśli chcesz dodaj pół szklanki bulionu, jednak nie jest to konieczne.

Leczo z kiełbasą podawaj z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Posyp natką.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Leczo z kiełbasą”

  1. Dziś zrobione 🙂 leczo z kiełbasą pierwsza klasa! Proporcje świetne, danie pyszne.
    Polecam przepis:)
    Justyna

  2. Bardzo dobre 😉 uwielbiam leczo. Robię też wersję z parowkami bez chili. Dla dzieci w sam raz;)

  3. Wczoraj robiłam i było bardzo dobre. Szczerze mówiąc kiedyś nie przepadałam za leczo. Postanowiłam jednak zrobić i spróbować jeszcze raz. Dobrze, że spróbowałam bo teraz wiem, że zrobię je ponownie. Dzięki za przepis 😉

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *