No cóż, uwielbiam to danie. Dlaczego? Bo jest mocno warzywne i bardzo aromatyczne dzięki wcześniejszemu upieczeniu niektórych warzyw. Pomidorki duszę z pieczarkami na klarowanym maśle, dzięki czemu zyskują maślany zapach.
To wygodne danie, jeśli zrobicie więcej możecie odgrzewać je przez kilka dni. A każdego dnia jest coraz lepsze. Przechodzi swoimi aromatami i ziołami.
Idealne pożywne i zdrowe danie:) Możecie je posypać tartym serem, natką pietruszki, szczypiorem lub koperkiem.
Zapraszam do gotowania i życzę smacznego:)
SKŁADNIKI:
- 1 passata 690 g
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1,5 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- około 25 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 dużych pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- słodka papryka i ostra, vegeta natur, sól, pieprz, zioła prowansalskie i lubczyk – wedle uznania
- 1 łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- klarowane masło
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa dobrze umyjcie, cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie piórka. Pieczarki przekrójcie na pół i pokrójcie w plasterki.
To danie przygotowuje się w trzech etapach, w piekarniku, na patelni i w garnku:
1. PIEKARNIK. Najpierw rozgrzejcie piekarnik do 190C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóżcie na blaszce papier do pieczenia i na nim:
bakłażany, papryki, cukinie, które polejecie oliwą z oliwek, pieczcie około 15-20 minut co i raz przekręcając je.
2. PATELNIA. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i duście na nim:
pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz drobną cebulkę, posypcie łyżką vegety, lubczykiem i ziołami prowansalskimi, duście przez 10 minut.
3. GARNEK. W międzyczasie do dużego garnka wlejcie passatę i dwie puszki pomidorów, dolejcie wody, ziele i liście laurowe. Zagotujcie.
Następnie dodajcie do niego warzywa z patelni i z piekarnika pokrojone w plasterki lub kostkę – do woli, przyprawcie do smaku.
Duście na średnim ogniu około 10 minut. Posypcie serem, natką.
Leczo super sprawa☺