Leczo z pieczonych bakłażanów, cukinii i papryk w ziołowych pomidorach

No cóż, uwielbiam to danie. Dlaczego? Bo jest mocno warzywne i bardzo aromatyczne dzięki wcześniejszemu upieczeniu niektórych warzyw. Pomidorki duszę z pieczarkami na klarowanym maśle, dzięki czemu zyskują maślany zapach.

To wygodne danie, jeśli zrobicie więcej możecie odgrzewać je przez kilka dni. A każdego dnia jest coraz lepsze. Przechodzi swoimi aromatami i ziołami.

Idealne pożywne i zdrowe danie:) Możecie je posypać tartym serem, natką pietruszki, szczypiorem lub koperkiem.

Zapraszam do gotowania i życzę smacznego:)

Składniki:

  • 1 passata 690 g
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • około 25 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • słodka papryka i ostra, vegeta natur, sól, pieprz, zioła prowansalskie i lubczyk – wedle uznania
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • klarowane masło

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dobrze umyjcie, cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie piórka. Pieczarki przekrójcie na pół i pokrójcie w plasterki.

To danie przygotowuje się w trzech etapach, w piekarniku, na patelni i w garnku:

1. PIEKARNIK. Najpierw rozgrzejcie piekarnik do 190C bez termoobiegu. Na środkowej półce ułóżcie na blaszce papier do pieczenia i na nim:

bakłażany, papryki, cukinie, które polejecie oliwą z oliwek, pieczcie około 15-20 minut co i raz przekręcając je.

2. PATELNIA. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i duście na nim:

pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz drobną cebulkę, posypcie łyżką vegety, lubczykiem i ziołami prowansalskimi, duście przez 10 minut.

3. GARNEK. W międzyczasie do dużego garnka wlejcie passatę i dwie puszki pomidorów, dolejcie wody, ziele i liście laurowe. Zagotujcie.

Następnie dodajcie do niego warzywa z patelni i z piekarnika pokrojone w plasterki lub kostkę – do woli, przyprawcie do smaku.

Duście na średnim ogniu około 10 minut. Posypcie serem, natką.

Jedna odpowiedź do “Leczo z pieczonych bakłażanów, cukinii i papryk w ziołowych pomidorach”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.