Lemoniada truskawkowa

Pyszna lemoniada ze świeżych truskawek, która ochłodzi w upalne dni. Domowa lemoniada to tylko kilka podstawowych składników. Świetnie smakuje, szczególnie ta przygotowana w domu – sami dosładzacie do smaku według upodobań, wybieracie najlepsze owoce.. itp. Lemoniadę przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych składników i z wszelakich owoców. Lemoniada wychodzi pyszna i owocowa w smaku. Polecam Ci mój szybki i sprawdzony przepis na lemoniadę truskawkową. Poniżej przepis, dokładny opis oraz kilka porad dotyczących przygotowania i zamienników. Polecam Ci także sernik na zimno z dodatkiem pysznych truskawek, który idealnie sprawdzi się jako deser na upalne dni.

SKŁADNIKI:

  • 1 litr wody
  • 500 g truskawek
  • 1 cytryna
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

Szykowanie lemoniady truskawkowej zaczynam od przygotowania i oczyszczenia truskawek. Zatem truskawki umyj, odetnij szypułki. Nie musisz ich kroić, bowiem będziemy je blendować na gładki mus.

Cytrynę wyszoruj, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Cytrynę możesz zastąpić limonką, a nawet pomarańczą.

Truskawki wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmiało dorzuć kilka listków świeżej mięty, która dodatkowo nada orzeźwienia lemoniadzie.

Do posłodzenia użyłam cukru pudru, jednak możesz zrezygnować z dodatku cukru i zastąpić go jasnym, płynnym miodem, np. lipowym, akacjowym, wielokwiatowym, syropem, stewią, ksylitolem. Świetnie nada się także cukier biały, cukier z wanilią lub cukier trzcinowy. Wtedy rozpuść go w ciepłym litrze wody i dalej postępuj jak w przepisie.

Jeśli chcesz możesz dodać więcej cukru pudru lub innego “słodzika”. Wszystko zależy od tego jak słodkich owoców używasz, jaka slodkość lemoniady Ci odpowiada.

Całość umieść w szklanej wyższej misce lub innym naczyniu i zmiksuj na gładki mus. Zrobisz to przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa.

Owoce z cukrem i sokiem z cytryny wlej do dzbanka, dodaj 1 litr wody (cztery szklanki) i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny/limonki/pomarańczy bądź cukru. Proporcje w mojej lemoniadzie odpowiadają nam najbardziej.

Porada. Do przygotowania lemoniady możesz sięgnąć po wodę mineralną lub źródlaną niegazowaną. Napój wyjdzie pyszny gdy dodasz wody gazowanej, która dodatkowo doda lemoniadzie orzeźwienia.

Do szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej lemoniadą, podawaj od razu.

Lemoniadę w szklankach udekoruj kawałkami truskawek oraz listkami świeżej mięty. Możesz także dodać po plasterku cytryny, limonki lub półplasterki pomarańczy.
Orzeźwienia doda Ci także pyszny i szybki shake kawowy, dla miłośników kawy.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Lemoniada truskawkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.