Likier kawowy

Wyjątkowo szybki likier kawowo-mleczny, gotowy już w 5 minut. To pyszny i delikatny domowy likier, idealny do deseru, na rodzinne uroczystości, Sylwester, imprezy domowe. To super alternatywa dla gotowych, sklepowych likierów. Likier kawowy z czterech składników jest szybki i prosty w przygotowaniu. Do likieru możesz dodać łyżkę cukru z wanilią. Jeśli wolisz mocniejsze likiery zastąp wódkę spirytusem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy likier kawowy.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml wódki (lub spirytusu)
  • 2 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego, zagęszczonego
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 11 łyżek gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

W czajniku zagotowuję wodę. Czekam pięć minut i wlewam do miseczki 11 łyżek gorącej, ale nie wrzącej wody. Dodaję sześć płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej (instant) i mieszam do połączenia. Jeśli chcesz dodaj łyżkę cukru z wanilią, wymieszaj do rozpuszczenia z kawą i gorącą wodą.

Dwie szklanki mleka skondensowanego słodzonego, zagęszczonego (szklanka o pojemności 250 ml) wlewam do większej miski. Dodaję rozpuszczoną kawę, mieszam rózgą kuchenną. Gdy składniki się połączą wlewam cienkim strumieniem wódkę cały czas mieszając.

Likier przelewam do butelek, zakręcam. Możesz go także trzymać w karafce, a nawet w słoiku. Likier kawowy przechowuję w lodówce, spiżarni lub innym chłodnym miejscu.

Tak przygotowany likier może postać wiele miesięcy.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Likier kawowy”

Skomentuj Amela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *