Lody kawowe

Pyszne, domowe lody o smaku kawy w wersji dla dzieci i dorosłych. Bez maszynki do lodów, bez dodatku jajek, z trzech składników. Są kremowe, delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu. Idealne lody na lato. Polecam Ci mój sprawdzony i najlepszy przepis na domowe lody kawowe, które przygotujesz przez cały rok.

SKŁADNIKI:

  • 450 g śmietanki kremówki 30 % – 1,5 szklanki
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego – ½ szklanki
  • 4 lekko czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci: kawy inki)

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie domowych lodów kawowych zaczynam od wlania do rondelka słodzonego mleka skondensowanego oraz wsypania 4 lekko czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej (lub inki).

Ustawiam je na palniku o niskiej mocy palnika i podgrzewam. Mieszam do rozpuszczenia się kawy. Po kilku chwilach mleko z kawą zamieni się w kawowy krem. Cały czas mieszaj mleko. Robię to przy użyciu kuchennej rózgi. Odstaw krem, niech lekko ostygnie.  5-7 minut wystarczy.

Do kremu wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 % i wymieszaj całość, odstaw do przestudzenia. Po tym czasie kremową masę wstaw do lodówki na 20 minut.

Pozostałą zimną śmietankę (odmierz szklankę) umieść w wysokim naczyniu i zacznij ubijać. Zacznij ubijać na mniejszych obrotach miksera, stopniowo zwiększając moc aż do maksymalnej. Śmietankę ubijaj około 2 minut do momentu całkowitej sztywności. Może się okazać, że zajmie Ci to chwilę czasu dłużej. Uważaj, aby śmietanka się nie rozwarstwiła.

Do ubitej śmietanki dodaj krem kawowy i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do szklanego lub plastikowego pojemnika o pojemności około 1 litra. Możesz także porcjować lody i układać w mniejszych kilku pojemnikach, lody szybciej się zamrożą.

Po kilku godzinach lody są gotowe. Jeśli mrozisz je dłużej niż 5-6 godzin, lody po wyjęciu będą potrzebowały kilku minut, by zmięknąć (łatwiej się będą nakładały).

Lody przed podaniem możesz posypać tartą czekoladą lub posiekanymi drobno orzechami.

Smacznego.


Lody kawowe przygotowałam czerpiąc inspiracje z bloga: aniagotuje.pl.

4 odpowiedzi na “Lody kawowe”

  1. Robiłam kiedyś raz lody truskawkowe, ale wyszły bardzo zmrożone i bardziej smakowały samym lodem niż truskawkami. Spróbuję jeszcze raz zrobić lody, tym razem kawowe z twoje przepisu. Mam nadzieję, że mi się uda

    1. Polecam!
      Lody owocowe należy mieszać co jakiś czas, by nie tworzyły się kryształki lodu. Lodów kawowych nie trzeba:)

Skomentuj Abrys-kuchnie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *