Łosoś smażony

Łosoś smażony najlepiej smakuje nam w tej wersji, bo delikatny, soczysty, mięsisty, prosty, taki domowy.

Podaję go gorącego wręcz z patelni z pieczywem, maślanymi grzankami oraz rukolą lub wersji obiadowej ze szpinakiem i puree ziemniaczanym.

Można podawać usmażony kawałek polany masłem i szpinakiem prosto z patelni.

Składniki:

  • kawałek łososia
  • sól, pieprz, estragon suszony do smaku
  • 2 łyżki oleju + większa łyżeczka masła

Przygotowanie:

Łososia myję, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam z obu stron.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam płat łososia skórą do dołu i smażę 3-4 minuty. Przekładam na druga stronę i smażę kolejne 3-4 minuty aż stanie się złoty.

Łosoś smażony gotowy, smacznego!:)

 

Jedna odpowiedź do “Łosoś smażony”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.