ŁOSOŚ SMAŻONY

Łosoś smażony najlepiej smakuje nam w tej wersji, bo jest delikatny, soczysty, mięsisty, prosty, taki domowy. Podaję go gorącego wręcz z patelni z pieczywem, maślanymi grzankami oraz rukolą lub wersji obiadowej ze szpinakiem i puree ziemniaczanym. Można podawać usmażony kawałek polany masłem i szpinakiem prosto z patelni.

SKŁADNIKI:

  • kawałek łososia
  • sól, pieprz, estragon suszony do smaku
  • 2 łyżki oleju + większa łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Łososia myję, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam z obu stron.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam płat łososia skórą do dołu i smażę 3-4 minuty. Przekładam na druga stronę i smażę kolejne 3-4 minuty aż stanie się złoty.

Smacznego 🙂

 

Jedna odpowiedź do “ŁOSOŚ SMAŻONY”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.