Łosoś smażony najlepiej smakuje nam w tej wersji, bo jest delikatny, soczysty, mięsisty, prosty, taki domowy. Podaję go gorącego wręcz z patelni z pieczywem, maślanymi grzankami oraz rukolą lub wersji obiadowej ze szpinakiem i puree ziemniaczanym. Można podawać usmażony kawałek polany masłem i szpinakiem prosto z patelni.
SKŁADNIKI:
- kawałek łososia
- sól, pieprz, estragon suszony do smaku
- 2 łyżki oleju + większa łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Łososia myję, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam z obu stron.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam płat łososia skórą do dołu i smażę 3-4 minuty. Przekładam na druga stronę i smażę kolejne 3-4 minuty aż stanie się złoty.
Smacznego 🙂
CUDO!!!☺ szkoda tylko że taki drogi..raz na jakiś czas można zaszaleć;)