Lukier cytrynowy

Domowy lukier cytrynowy to banalnie prosty w przygotowaniu dodatek do wielu słodkich wypieków. Nada ładny wygląd ciastom i mini wypiekom oraz dodatkowo orzeźwiający, cytrusowy aromat. Lukier jest podstawą dekorowania świątecznych pierniczków, wielu ciast, ciasteczek, babeczek i drożdżówek, które upieczesz w ciągu roku. Cytrynę możesz śmiało zastąpić sokiem z pomarańczy lub mandarynki, każdy z nich nada orzeźwiającego posmaku. Domowym i o prostym składzie lukrem ozdobisz wszelakie drożdżówki z owocami. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na domowy lukier cytrynowy.

SKŁADNIKI:

  • 1 pełna szklanka cukru pudru – 145 g
  • 4 łyżki soku z cytryny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Cukier puder przesiej do miseczki lub wysokiej, sporej szklanki – łatwiej będzie Ci go mieszać.

Cytrynę sparz, przekrój na pół i wyciśnij z niej 4 łyżki soku. Wszelkie cytrusy śmiało pokroisz na szklanej desce, która nie chłonie zapachów, jest łatwa w czyszczeniu. Dodatkową zaletą jest, że szklaną deskę spokojnie zmyjesz w zmywarce, a te nowoczesne dodatkowo ozdobią kuchenny blat wzbogacając Twoje wyposażenie.

Do szklanki przesianego cukru pudru wlej 4 łyżki soku z cytryny, dokładnie wymieszaj, tak by nie było żadnych grudek. Lukier powinien być gładkiej konsystencji. Sok z cytryny możesz zastąpić zimną wodą.

Pamiętaj, by lukier nie był za rzadki, bo spłynie po wypiekach.

Polecam Ci mój przepis na pyszny i efektowny wieniec drożdżowy, który zachwyci smakiem i wyglądem gości. To idealny wypiek na święta.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.