DOMOWY MAJONEZ

Dziś polecam przygotowanie domowego majonezu w kilka chwil – z kilku podstawowych składników oraz przypraw. To mój sprawdzony przepis, doprawiony wg upodobań. Wpis zawiera także kilka porad przy przygotowywaniu i doprawianiu majonezu. Domowym majonezem udekorujecie swoje sałatki, dania z jaj na twardo. To także pyszna baza do domowych sosów, np. ajoli, sosu tatarskiego czy dipu czosnkowego. Białka z jajek możecie wykorzystać do domowej bezy lub kilku mini bez.

Majonez domowy


Kilka porad przy robieniu domowego majonezu.

  • Majonez polecam ubijać na trzy sposoby: albo ręcznie – kuchenną rózgą, trzepaczką lub wersje wygodniejsze – przy użyciu blendera typu żyrafa lub miksera. Próbowałam każdego, obecnie najczęściej na początku ubijam żółtka z musztardą ręcznie, następnie gdy zaczynam wlewać olej partiami powoli posiłkuję się mikserem. Można od początku mikserem/blenderem.
  • Majonez gotowy należy umieścić i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
  • Możecie majonez doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  • Zamiast octu jabłkowego, winnego, ryżowego można dodać sok z cytryny.
  • Do majonezu nada się m.in.: olej rzepakowy nierafinowany, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej z pestek winogron, olej ryżowy. Zależy od tego czy wolicie bardziej neutralne w smaku tłuszcze, osobiście bardzo lubię wersję z oliwą. Na początek radzę olej neutralny w smaku.
  • Do przygotowania majonezu polecam dodatek musztardy ostrej, przełamie i podbije smak delikatnego majonezu.
  • Można dla równowagi smaku dodać – zamiast cukru – odrobinę miodu, syropu z agawy lub melasy.
  • Do domowego majonezu wybieram zwyczajną sól lub różową sól himalajską.
  • Po przygotowaniu majonezu możecie go jeszcze doprawić solą i ewentualnie pieprzem.

SKŁADNIKI:

  • 3 żółtka
  • 220 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon
  • 2 łyżeczki octu winnego, jabłkowego, ryżowego lub soku z cytryny
  • spora szczypta soli i cukru pudru
  • opcja: większa szczypta pieprzu

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Do przygotowania majonezu wykorzystałam żółtka z średnich jaj.
Majonez przygotowuję w szklanej lub metalowej większej misce. Ubijam go najpierw rózgą kuchenną, potem mikserem lub blenderem typu żyrafa. Można także ubijać majonez w dużym, np. litrowym słoiku, wtedy od razu wybierzcie blender typu żyrafa.


PRZYGOTOWANIE:

Jajka myję i sparzam wrzątkiem. Delikatnie oddzielam żółtka od białek. Białka możecie wlać do czystego, suchego słoika i zamrozić, wykorzystacie je później.

Żółtka umieszczam w misce i napowietrzam je rózgą kuchenną. Po chwili dodaję musztardę, ubijam masę.

Teraz do napowietrzonej masy wlewam powoli cienkim strumieniem olej, ubijam mikserem. Robię to stopniowo, partiami, tzn. wlewam trochę oleju i miksuję, następnie znów wlewam niewielką ilość i ubijam na wysokich obrotach. Robię tak do wyczerpania oleju, masa ma być gęsta i gładka.

Ostatnim krokiem jest przyprawienie – dodaję ocet lub sok z cytryny oraz przyprawiam, miksuję. Gdy majonez się lekko rozrzedzi dodaję ok. 1/3 szklanki oleju i postepuję jak wyżej.

Można też, po ubiciu rózgą żółtek i musztardy dodać od razu sok z cytryny lub ocet i przyprawy, na samym końcu 220 ml oleju. Im więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty. Wszystko też zależy od rodzaju oleju i ubijania.

Majonez przechowuję w szklanym i szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce, przez ok. 2 tygodnie. W zasadzie szybko zjadamy taki majonez lub wykorzystuję go w kuchni. Majonez robię na bieżąco gdy potrzeba.

Smacznego 🙂

17 odpowiedzi do “DOMOWY MAJONEZ”

  1. Dobrze opisane. Dziękuję:) musze sie wreszcie odwazyc. W koncu nic nie smakuje tak dobrze jak samenu zrobione.

  2. Zrobiony dziś dziś! Pyszny naprawdę nie wiedziałam że może tak smakować. Dziękuję za przepis. ;-))

  3. Ja też dziś robiłam. Od podstaw mikserem dałam trochę więcej octu ale to dlatego że lubimy. Wyszedł bardzo dobry. To wcale nie takie trudne szczególnie z mikserem:) przepis zapisałam.
    Pozdrawiam
    Sandra

  4. No i zrobiłam jak mówiłam. Mój pierwszy majonez . Wyszedł baaardzo dobry. Jest co na święta jesc;)))
    Dziękuję za dobry przepis i rady. Nie zawiodłam się!
    Aneta

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.