Makaron ryżowy z warzywami

Dziś jeden z najprostszych i najszybszych obiadów. Czemu? Użyłam gotowej chińskiej mrożonej mieszanki warzyw i połączyłam je z makaronem – także w klimacie chińskim. Zaostrzyłam smak papryczką chili, wzbogaciłam danie czosnkiem, cebulą, sezamem, parmezanem, kolendrą. Zazwyczaj łączę indywidualnie warzywa na patelni i smażę na oleju sezamowym lub przygotowuję je na parze (szczególnie marchew, brokuły, warzywa strączkowe, cukinię), za to dziś zrobiła to za mnie gotowa mieszanka. Na szybki i smaczny obiad wystarczy. Kilka dodatków i aromatyczny obiad z makaronem ryżowym i warzywami gotowy. Nie jest to konkretnie chiński obiad, zawsze dodaję coś od siebie, łączę smaki, więc nazwałabym danie po prostu makaronem z warzywami.
Danie podaję z kolendrą lub natką posypane sezamem, czasem w połączeniu z parmezanem lub oddzielnie.

Makaron ryżowy podaję także w innych wersjach, szczególnie lubię połączenia z:

– brokułami, cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki,

– fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili,

– pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą pekińską.

Proste danie dla zabieganych. Połączenie wyśmienite. Warzywa lekko doprawione świetnie pasują do lekkiego ryżowego makaronu. Do tego rozpływający się w ustach parmezan na gotowym daniu i chrupiący sezam. W kilka chwil! Warzywa można podać także z ryżem.

Składniki:

  • ok. 300 g makaronu ryżowego
  • warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich
  • połowa papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru
  • tarty parmezan i sezam do posypania gotowego dania
  • opcjonalnie: kolendra lub natka pietruszki do smaku
  • olej sezamowy

Przygotowanie makaronu ryżowego z warzywami:

Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, przesmażam obrany i posiekany drobno czosnek wraz z cebulą, po chwili dodaję posiekane chili, następnie mieszankę warzyw.

Przyprawiam, duszę do miękkości, pod koniec dodaję posiekaną świeżą kolendrę lub natkę.

Makaron przygotowuję wedle instrukcji na opakowaniu.

Na talerzu łączę makaron z warzywami z patelni, posypuję sezamem wraz z parmezanem (lub samym sezamem). Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.