Dziś jeden z najprostszych i najszybszych obiadów. Czemu? Użyłam gotowej chińskiej mrożonej mieszanki warzyw i połączyłam je z makaronem – także w klimacie chińskim. Zaostrzyłam smak papryczką chili, wzbogaciłam danie czosnkiem, cebulą, sezamem, parmezanem, kolendrą. Zazwyczaj łączę indywidualnie warzywa na patelni i smażę na oleju sezamowym lub przygotowuję je na parze (szczególnie marchew, brokuły, warzywa strączkowe, cukinię), za to dziś zrobiła to za mnie gotowa mieszanka. Na szybki i smaczny obiad wystarczy. Kilka dodatków i aromatyczny obiad z makaronem ryżowym i warzywami gotowy. Nie jest to konkretnie chiński obiad, zawsze dodaję coś od siebie, łączę smaki, więc nazwałabym danie po prostu makaronem z warzywami.
Danie podaję z kolendrą lub natką posypane sezamem, czasem w połączeniu z parmezanem lub oddzielnie.
Makaron ryżowy podaję także w innych wersjach, szczególnie lubię połączenia z:
– brokułami, cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki,
– fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili,
– pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą pekińską.
Proste danie dla zabieganych. Połączenie wyśmienite. Warzywa lekko doprawione świetnie pasują do lekkiego ryżowego makaronu. Do tego rozpływający się w ustach parmezan na gotowym daniu i chrupiący sezam. W kilka chwil! Warzywa można podać także z ryżem.
Składniki:
- ok. 300 g makaronu ryżowego
- warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich
- połowa papryczki chili
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru
- tarty parmezan i sezam do posypania gotowego dania
- opcjonalnie: kolendra lub natka pietruszki do smaku
- olej sezamowy
Przygotowanie makaronu ryżowego z warzywami:
Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, przesmażam obrany i posiekany drobno czosnek wraz z cebulą, po chwili dodaję posiekane chili, następnie mieszankę warzyw.
Przyprawiam, duszę do miękkości, pod koniec dodaję posiekaną świeżą kolendrę lub natkę.
Makaron przygotowuję wedle instrukcji na opakowaniu.
Na talerzu łączę makaron z warzywami z patelni, posypuję sezamem wraz z parmezanem (lub samym sezamem). Smacznego 🙂