Makaron spaghetti z pomidorami i białą fasolą

Spaghetti inne niż wszystkie. Z dodatkiem białej fasoli, śmietanki i ziół sprawdza się znakomicie jako codzienny obiad. Do tego bezmięsny (to tak, tak też czasem trzeba;) Do pomidorowo-ziołowego sosu można dodać wszystko. Bo prawie wszystko pasuje do makaronu i pomidorów. I to jest smacznie fajne;) I szybkie 😉

Jak już nie raz pisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady są u nas częste. Szczególnie w przerwach gdy nie szaleję w kuchni z przerabianiem (kochanych przeze mnie) ziemniaków na kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięsa.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 ml passaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 200 g białej fasoli z puszki (ja użyłam Bonduelle, razem z zalewą)
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka słodka, duża płaska łyżka lubczyku, bazylia, pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka kurkumy do dodania do wody z makaronem
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia lub rukola do posypania – lub to i to;)

Przygotowanie:

1) Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmaż drobną kostkę cebuli, gdy się zeszkli dodaj pokrojony w kostkę świeży pomidor.

2) Gdy pomidor ładnie i lekko się rozleci i będzie miękki dodaj passatę, śmietankę, fasolę z puszki (może być z zalewą), przyprawy, cukier puder, dobrze wymieszaj, duś kilka minut.

3) Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy.

4) Ugotowany makaron wrzuć do sosu, wymieszaj, gotowe!;)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.